Van oudsher is de novembermaand, de slachtmaand.

Maar in deze tijd is deze herfstmaand vooral een PRACHTmaand: goud kleuren de bladeren en de bomen. We steken de kachel weer aan, houtvuur warmt ons eens. Een warme maand!

Temidden van deze warmte, wil Hagedoorns Plaatse aandacht geven aan Slachtmaand2de eeuwenoude gebruiken in deze maand op de boerderij, zoals “hoe werd eten voorbereid, om langdurig goed te blijven?

In deze maand werd het vlees gepekeld, gedroogd en gerookt. Hoe dit ging, is te zien op de Deel en in de boerderij van het museum.

Demonstratie ploegen met paard

De novembermaand is ook de maand dat de akker wordt klaargemaakt om na de winterrust, ingezaaid te worden. Deze middag is er dan ook een demonstratie hoe dit met een paard ging.

Kramen om ‘vroeger’ te proeven

Bij de kramen kunt u genieten van voorbereide boerengerechtjes zoals ze vroeger smaakten.

Warme slachtmaand hapjes

We sluiten de middag af met een lekkere eettafel met warme ouderwetse en klaargemaakte producten van de slachtmaand. Hiervoor kun je je opgeven.

Natuurlijk gaat de opbrengst na aftrek van de kosten, als ondersteuning, naar het museum Hagedoorns Plaatse.

Het verdere programma volgt op www.hagedoornsplaatse.nl en op onze Facebookpagina

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het sprengenenbekenlandschap bij Epe is het bekijken meer dan waard!

Jan Aalbers laat je zien hoe mensen lang geleden het water leerden gebruiken, de vroeg-industriële ontwikkeling van de Veluwe. We fietsen langs beken, sprengen, de veenontwikkeling en het vlonder. De route is 15 – 20 kilometer. Georganiseerd vanuit de Bekenstichting.

 

Start 10:00 uur (museum) en eindigt ongeveer 13:00 uur (museum).

Kosten 10 euro p.p. (16+)MJK niet geldig, inclusief toegang museum.

Aanmelden verplicht via info@hagedoornsplaatse.nl voor 29 mei!