Je bekijkt nu Buitenleven column

Buitenleven column

20210209 092107 kippen bijgesneden

Vrede in het besneeuwde kippenhok? Of?

Een prachtig gezicht: al die sneeuw. En te midden van dat witte veld op Hagedoorns Plaatse, staat  het kippenhok.De aangeveegde ren is leeg. Zijn ze dan toch voor de winter verhuisd?

Nee, dommelen en af en toe een kukel, zo verlopen deze sneeuw en vorstdagen in het kippenhok. Want ‘men’ heeft geen zin om naar buiten te gaan ook al is de ren aangeveegd. Nee, lekker binnen zitten en dromen van vlokkreeftjes, en kippenpindakaas. En speciaal (heel duur) kippenvoer met wat extra eiwitrijke zaadjes. Legkorrels? Vergeet het maar, daar hebben ze totaal geen zin in met dat koude weer.

Nee, geef hun maar dat knerpende geluid van de laarzen die aankomen, het grote moment dat ze die stem horen zeggen: “Goedemorgen schatten” (of als het einde middag is: ” Goedenavond schatten”). En dan het licht dat binnenvalt als het deurtje open gaat.

“Kijk eens wat jullie vandaag krijgen?”.  En ja hoor. Daar volgt Luilekkerland. Precies zoals ze ervan droomden.

Het is stil in het kippenhok. Voor ik weg wil gaan, kijk ik even door het spiekgaatje boven het extra isolatiedoek. Is er dan toch wat aan de hand?

Maar nee, vredig zie ik ze – zij aan zij – rustig  op de vloer  scharrelen  en pikken uit de schalen.

Nog even, stoere kippetjes. Dan kijken alle vrijwilligers van Hagedoorns Plaatse er naar uit, dat jullie Barones  (iets zwaarder dan voorheen) statig weer het trappetje afloopt.
Als eerste natuurlijk. Want haan of geen haan, er is maar één de baas…

Wil jij ook onze boerencolumn aanvullen? Dat kan door een column te schrijven met maximaal 250 woorden. Stuur dit naar info@hagedoornsplaatse.nl en je column wordt toegevoegd aan deze boerencolumn. Een 1 per maand wordt deze column ververst met de nieuwe verhalen.

Geef een reactie