Ontdek Hagedoorns Plaatse

Veluws Museum Hagedoorns Plaatse heet u van harte welkom!

Boerderij, Erf, Tuin & Hof

De ruim 300 jaar oude boerderij is van het rietgedekte Saksische Hallentype. Er zijn bouwkundig-historisch opvallende kenmerken en zowel de deel als de woongedeeltes zijn door ons historisch ingericht. Op het erf staan bijgebouwen als de rietgedekte Varkensschuur en de Wagenschuur met historische boerenwagens en gereedschappen. Om de boerderij en het erf ligt de tuin en het hof  met een historische moestuin met veel vergeten groenten, de boomgaard met oude fruitrassen, de educatieve bijenstal, de bloemenweide en de hofweide, waar natuur en mens elkaar samen vinden.

In onze moderne kapschuur vindt u drie etages wisseltentoonstellingen.

Thema 75 + 1 jaar Bevrijding

In 2021 staat het museum nog deels in het teken van “75+1 jaar Bevrijding”. In deze tentoonstelling proberen we ons te realiseren “Waarom zijn wij eigenlijk bevrijd”.

In het verlengde daarvan zijn twee boekjes uitgebracht die gaan over angst, onderdrukking en dreiging: “En alles stond in bloei” – voor volwassenen. Verhalen over onderduiken in en om Epe e.o. Voor kinderen is het spannende, waargebeurde verhaal over een vluchtend Joods jongetje: “Bijna gevangen”. In dit thema is tevens aandacht voor de schaarste in kleding en stoffen in de oorlog met. En hoe men alles aangreep om kleding te kunnen maken. Zo ontstond een nieuw modebeeld

In de boerderij kan men de onderduikersplaats vinden boven de paardenstal, bijzonder en indrukwekkend. Op deze manier kan men een impressie krijgen hoe het is verstopt te moeten zijn.

De bovenste etage van de kapschuur organiseren wij in 2021 om de 8 á 10 weken verschillende wisseltentoonstellingen. Wij starten in 2021 met prachtige oude foto’s en ansichten van het oude Epe uit de uitgebreide collectie van Gert van den Esschert. De heer Van den Esschert en onze conservator Jaap Moerland hebben samen een sfeervolle tentoonstelling in elkaar gezet met beelden van Epe door de jaren heen. Wilt u nog meer zien van deze collectie, neemt u dan een kijkje op de website van de heer Van den Esschert.

Dit seizoen tonen we ook een particuliere en heel unieke verzameling emaille reclameborden, eierdopjes, een bijzondere verzameling strijkijzers uit vervlogen tijden en een unieke een geologische verzameling. Meer informatie hierover volgt, houd deze website en onze Facebookpagina in de gaten!