Ontdek Hagedoorns Plaatse

Veluws Museum Hagedoorns Plaatse heet u van harte welkom!

Boerderij, Erf, Tuin & Hof

De ruim 300 jaar oude boerderij is van het rietgedekte Saksische Hallentype. Er zijn bouwkundig-historisch opvallende kenmerken en zowel de deel als de woongedeeltes zijn door ons historisch ingericht. Op het erf staan bijgebouwen als de rietgedekte Varkensschuur en de Wagenschuur met historische boerenwagens en gereedschappen. Om de boerderij en het erf ligt de tuin en het hof  met een historische moestuin met veel vergeten groenten, de boomgaard met oude fruitrassen, de educatieve bijenstal, de bloemenweide en de hofweide, waar natuur en mens elkaar samen vinden.

In onze moderne kapschuur vindt u drie etages wisseltentoonstellingen.

Thema 75 + 1 jaar Bevrijding

In 2021 staat het museum nog deels in het teken van “75+1 jaar Bevrijding”. In deze tentoonstelling proberen we ons te realiseren “Waarom zijn wij eigenlijk bevrijd”.

In het verlengde daarvan zijn twee boekjes uitgebracht die gaan over angst, onderdrukking en dreiging: “En alles stond in bloei” – voor volwassenen. Verhalen over onderduiken in en om Epe e.o. Voor kinderen is het spannende, waargebeurde verhaal over een vluchtend Joods jongetje: “Bijna gevangen”. In dit thema is tevens aandacht voor de schaarste in kleding en stoffen in de oorlog met. En hoe men alles aangreep om kleding te kunnen maken. Zo ontstond een nieuw modebeeld

In de boerderij kan men de onderduikersplaats vinden boven de paardenstal, bijzonder en indrukwekkend. Op deze manier kan men een impressie krijgen hoe het is verstopt te moeten zijn.

De bovenste etage van de kapschuur organiseren wij in 2021  verschillende wisseltentoonstellingen. Op dit moment hebben wij een leuke tentoonstelling voor liefhebbers: VOLVO-miniaturen! Een groot aantal bijzonder miniaturen van VOLVO’s uit de grote verzameling van Bert Jan Nijhuis vult de tentoonstelling die verder wordt aangevuld met bijzondere emaille reclameborden uit de verzameling van de familie Overmars.