Leven op het land…
Hagedoorns Plaatse is het streekmuseum van Epe waar je het leven van Noord-Veluwse boeren meemaakt. Kijk rond in de boerenwoning en ervaar hoe daar een Veluws boerengezin leefde aan het begin van de vorige eeuw. Al kijkje nemen op het terrein en in de boerderij? Klik hier voor foto’s.
Het hele museum is toegankelijk voor rolstoelers,  uitgezonderd enkele ruimtes in het monumentale pand.

Een monumentaal Eper boerderij uit 1715
De boerderij is een voorbeeld van een Veluws hallenhuis, waarin mens en dier onder één lange rieten kap woonden.
Het voorhuis is ingericht als een boerenwoning uit het begin van de vorige eeuw. Het lijkt alsof de boer en zijn gezin eventjes weg zijn en u zo kunt rondkijken in hun woonomgeving. In de  aangelegen boerderij, ook wel de deel genoemd staan voorwerpen en gereedschappen die gebruikt werden bij het dagelijks werk van de boer op zijn land en in de stal. In de moestuin groeien bijna vergeten groenten zoals palmkool en spekbonen.

De bijenstal
De bijenstal bestaat uit een aantal bijenvolken van imkervereniging de Imme. Eén van deze volken zit in een zogenaamde showkast. U kunt zo als bezoeker de activiteiten van de bijen ongestoord van dichtbij bekijken.

De kapschuur
In ons moderne expositiegebouw is een lift, een garderobe, een toilet voor mindervaliden, een theeschenkerij en een museumwinkel. In de kelder is het open depot ondergebracht. Hier mogen de bezoekers naar hartenlust kasten en lades opentrekken, die vol zitten met spullen van vroeger. Een feest van herkenning!

Rondleidingen
Tijdens een rondleiding door de boerderij en over het erf vertellen onze gidsen over het leven op een Veluwse boerderij aan het begin van de vorige eeuw.

Activiteiten
Het hele jaar door  is er van alles te beleven bij Hagedoorns Plaatse. Tijdens de schoolvakanties worden er  speciale kindermiddagen georganiseerd. Voor een uitgebreid overzicht, zie activiteiten. Voor actuele informatie kijkt u op onze Facebookpagina
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe activiteiten en vrijwilligers. Informeer bij het museum voor meer informatie.

 

boederij