Persbericht Veluws Museum Hagedoorns Plaatse 06.04.2024

Wethouder Heere opent samen met drie kinderen van basisschool Gildeschool de nieuwe tentoonstelling van Veluws Museum Hagedoorns Plaatse in Epe.

 Zaterdag 6 april heeft wethouder Heere onder grote belangstelling het nieuwe seizoen van Veluws Museum Hagedoorns Plaatse geopend. Het museum in Epe kent ook dit jaar weer een prachtige nieuwe tentoonstelling in de moderne expositieruimte, gelegen naast de museumboerderij uit 1715.

De verrassende tentoonstelling “Speelplezier” maakt een tijdreis door de geschiedenis van het speelgoed.

Er is daarom herkenbaar speelgoed voor bezoekers van alle leeftijden te zien.

De kersverse bestuursvoorzitter Kees van Puijenbroek en museumdirecteur Lieselot Verstijnen begeleidden de enthousiaste wethouder langs de pronkstukken van de expositie. Dit jaar zijn er stukken van toonaangevende musea en van particulieren uit Epe en omgeving te zien. Zo werkten het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, het Openlucht Museum in Arnhem, CODA museum in Apeldoorn (met de beroemde ADO-speelgoedcollectie) en het Speelgoedmuseum in Deventer van harte mee.

Kinderen kunnen spelen met een levensgroot Ganzenbord, een reuze Memory-spel en op gezette tijden worden er speurtochten georganiseerd.

Naast de nieuwe tentoonstelling en de museumboerderij biedt het museum het programma “Reizen in de tijd”. Dit programma verbindt de lokale basisscholen met dit museum.

Veluws Museum Hagedoorns Plaatse ontvangt u graag voor het leukste leerzame uitje in Epe, met of zonder kinderen.

Wethouder Maarten Heere met de kinderen van basisschool Gildeschool die samen de opening verrichtten.

Intern bericht 20-3-2024

Beste vrijwilliger,

Afgelopen periode zijn er twee nieuwe bestuursleden toegetreden tot het bestuur van het Veluws Museum Hagedoorns Plaatse en hebben wij afscheid genomen van Dianne Hamer, secretaris.

Kees van Puijenbroek en Frobert Visser stellen zich graag aan je voor.

Kees van Puijenbroek

Ja, ook ik ben toegetreden tot de groep vrijwilligers die het Veluws Museum Hagedoorns Plaatse een warm hart toedraagt. Dat ik sinds kort voorzitter van het bestuur ben zegt me persoonlijk niet zoveel; ik voel me natuurlijk wel verantwoordelijk maar ik verwacht dat we samen allemaal aan hetzelfde doel werken. We doen verschillende dingen maar het een kan niet zonder het ander.

In korte tijd heb ik vastgesteld dat er veel gebeurt maar dat er ook nog veel te doen is!

66 Jaar geleden ben ik in Brabant geboren en via vele omzwervingen in 2016 in Epe terecht gekomen nadat de kinderen de deur uit waren. Daar woon ik met veel plezier aan de Schotweg samen met mijn vrouw Jolanda en hond Rossi.

“Besteed je tijd goed, jongen” waren de laatste wijze woorden van mijn vader aan mij. Ik denk dat het bij dit museum wel kan! En dat de moeder van mijn buurman in de museumboerderij is geboren geeft dit werk wel een bijzonder tintje voor mij.

In mijn vrije tijd loop ik veel hard, speel ik dagelijks gitaar en basgitaar in een band, reis ik graag en breng ik veel tijd met vrienden door.

Tenslotte: persoonlijk hou ik er wel van als we ook wat lol hebben samen, terwijl we met een hele serieuze taak bezig zijn. Ik heb er zin in!

 Frobert Visser

Sinds twee maanden ben ik bestuurslid van het Veluws Museum Hagedoorns Plaatse. Toen de vraag mij bereikte om bestuurslid te worden heb ik een aantal gesprekken binnen het museum gevoerd en werd ik al snel enthousiast. Naast de bestuursfunctie heb ik inmiddels al diverse andere taken op m’n bordje liggen….. Er is veel te doen!! En ik voelde me al snel opgenomen in het museumteam en hoop snel zoveel mogelijk vrijwilligers te leren kennen.

Mijn naam is Frobert Visser, ben 65 jaar en ik woon in Vaassen. Ben vader van een dochter en zoon en trotse opa van twee kleinkinderen. Met Wies uit Amersfoort heb ik een latrelatie.

Sinds een aantal jaren ben ik met prepensioen, na een professionele loopbaan in vooral Marketing & Communicatie. Naast vrijwilligerswerk besteed ik mijn tijd vooral aan uitjes ondernemen met Wies, mijn familie en met vrienden. Maar stop ook heel wat uurtjes in tuinieren, klussen, oppassen, theater, lezen, fietsen en wandelen. Ik wens alle vrijwilligers een heel goed en fijn seizoen toe op het museum.

Frobert en Kees hebben afgelopen vrijdag genoten van een prachtige rondleiding door Henk van Essen. Het zonnetje scheen (eindelijk) en Kees en Frobert zijn veel kennis over het museum en mooie gesprekken rijker!

Wij heten Kees en Frobert van harte welkom op Veluws Museum Hagedoorns Plaatse!

Met vriendelijke groet,

Lieselot Verstijnen

Nieuwsbericht Rondom de Sprengen, week 20-2023

Nieuwsbericht van de site van Nieuwsblad De Schaapskooi van 17 mei 2023

Nieuwe directeur Hagedoorns Plaatse

EPE- Lieselot Verstijnen is de nieuwe directeur van het Veluws Museum Hagedoorns Plaatse in Epe. De 46-jarige Arnhemse is per 1 mei in dienst getreden en is momenteel druk doende om het museum en vooral de vrijwilligers te leren kennen. “Ik ga hier heel veel leren en ik heb ook een hoop in te brengen”, zegt ze enthousiast. De museumwereld is zeker geen onbekende wereld voor haar. “Ik heb vijf jaar bij het Open Luchtmuseum in Arnhem gewerkt dus ik heb wel iets met boerderijen en het boerenleven. Ook ben ik tijdelijk werkzaam geweest bij het Airborne museum en werk ik voor het Erfgoed Gelderland waar ik projectleider ben van de MBO leerlijn burgerschap met het thema vrijheid”, legt Lieselot uit. Reden voor haar om te solliciteren naar de functie in Epe was onder meer het vrijwilligersbeleid. “Het museum draait echt sterk op vrijwilligers en daar heb ik in Arnhem ook mee gewerkt. Nu ben ik onderdeel van een team en dat vind ik er voor mezelf heel erg leuk aan. Daarnaast spreekt het erfgoed zelf me sterk aan. Het kwam in deze functie allemaal samen.”

Hagedoorns Plaatse blijft zich ontwikkelen

“Er is een audiotour samengesteld waarbij je doormiddel van een app het verhaal va het museum aan een breed publiek kunt vertellen. Daarmee hebben we een slag geslagen om het museum naar de tijd van nu te brengen. Daarnaast hebben we ook nog steeds onze persoonlijke rondleiders. Zo kunnen we beide mogelijkheden aanbieden zodat er voor ieder wat wils is.” Ze ziet het als een uitdaging om de verandering in het agrarische proces van vroeger naar nu in beeld te brengen. “De link van het verleden naar het heden te leggen. Dat doen we nu ook met de nieuwe tentoonstelling over geboorte en doop. We laten niet alleen zien hoe er vroeger mee om werd gegaan op de Veluwe maar ook hoe het nu gaat en we hebben de vertaalslag naar andere culturen in deze multiculturele samenleving gemaakt.” En dat wil ze in de toekomst graag nog breder trekken samen met de vrijwilligers. Het museum is in de periode mei tot en met augustus geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00-17.00 uur en vindt u aan de Ledderweg in Zuuk (Epe), zie ook www.hagedoornsplaatse.nl.

Zonder vrijwilligers geen museum

“Het staat en valt hier allemaal met vrijwilligers. Dat is een belangrijk onderdeel om verder mee te bouwen. We hebben verschillende werkgroepen binnen het museum zoals vrijwilligers die de moestuin verzorgen maar ook de groep die een meer publieksgerichte functie hebben zoals het draaien van kassa en het terras. Zij zorgen ervoor dat het museum open kan.” Lieselot neemt meteen de gelegenheid te baat om een oproep te doen. “Ik zou zeggen tegen mensen die vrijwilligerswerk willen doen. Spreekt het museum je aan kom dan een keer een kop koffie drinken en laat je informeren wat je zou kunnen betekenen!”

Hagedoorns Plaatse heeft een nieuwe directeur, 2 mei 2023

Op 1 mei is Liselot Verstijnen uit Arnhem in dienst getreden als nieuwe directeur van Hagedoorns Plaatse. Meer informatie over Liselot volgt, maar we heten haar als vrijwilligers en bestuur van het museum alvast van harte welkom.

Jan Vedder neemt afscheid als voorzitter van museum Hagedoorns Plaatse, 10 april 2023

Alle vrijwilligers van het museum kwamen op 1 april jl. om 9.30 uur bij elkaar om het jaar te openen. Het was een belangrijk moment. Niet alleen de opening van het museumjaar stond op het programma. Ook kon men kennismaken met de nieuwe directeur en conciërge en men kon afscheid nemen van de huidige voorzitter.
Jan Vedder heeft de voorzittershamer 8 jaar lang gehanteerd en kan als de grondlegger worden gezien van de veranderingen, die het museum de afgelopen jaren heeft ondergaan. Dat je daarbij geduld moet hebben, blijkt wel uit de volgende woorden van de inmiddels ex-voorzitter.
“Mijn belangrijkste leerpunt van de afgelopen jaren is, dat geduld belangrijk is. Soms zou je willen dat iets sneller gaat. Maar dat is niet altijd mogelijk en het hoeft ook niet altijd. Zeker bij een vrijwilligersorganisatie met een heel beperkt budget kun je nu eenmaal niet altijd alles tegelijk. We krijgen dan wel een subsidie van de gemeente, maar het grootste deel van ons budget moeten we zelf verdienen. En zoals altijd gaan ook bij Hagedoorns Plaatse de kosten voor de baten uit. Ik heb gemerkt dat een gedegen en betrouwbaar financieel beleid echt de basis is voor elke organisatie, dus ook voor Hagedoorns Plaatse. Dat we financieel gezien drie moeizame coronajaren zijn doorgekomen, is mede te danken aan onze meedenkende en soms strenge penningmeester. Maar gelukkig konden we dankzij extra subsidies, sponsorgelden en een mooi legaat toch veel nieuws realiseren. Mijn belangrijkste leerpunt is dus: soms geduld hebben maar ook doorzetten, de aanhouder wint! “
Hij is trots op het museum en dat stak hij tijdens zijn afscheidsspeech niet onder stoelen of banken.
“Museum Hagedoorns Plaatse is een fantastisch museum voor de hele gemeente en ook voor de hele regio. De collectie is prachtig, de gebouwen – zowel de monumentale boerderij als de moderne kapschuur – zijn geweldig. Het grote terrein met de wagenloods, de moestuin en de bijenstal maken alles compleet. Met name het grote terrein is heel geschikt voor mooie evenementen voor een groot publiek (onder andere de Boerenwerkdag in augustus!). Veel musea zijn echt jaloers op de mogelijkheden die wij hebben.
Allemaal geweldig natuurlijk, maar zonder creatieve, ondernemende en hardwerkende vrijwilligers zouden we – ondanks de mooie collectie en mooie gebouwen – nergens zijn. Toen ik bij het museum begon, wist ik dat er veel vrijwilligers werkten. Maar dat er zo veel deskundigheid, zoveel enthousiasme en zoveel betrokkenheid was, had ik niet verwacht. Ik was en ben hier erg van onder de indruk. Ook nu we een professionele directeur hebben, kunnen we niet zonder de inzet van vrijwilligers”.

Foto Henk Kloezeman

Museum Hagedoorns Plaatse in Zuuk vertelt verhalen, 20 maart 2023

Het museum Hagedoorns Plaatse richt zich vanaf dit jaar op een actuele manier op het vertellen van verhalen. Tijdens rondleidingen wordt al jaren het vroegere boerenleven op de Noordoost-Veluwe verteld aan de hand van de aanwezige voorwerpen. Op allerlei punten vind  je informatiepanelen en kun je zelf informatie zien, horen en lezen over het boerenleven.
Veel van de verhalen hebben een verbinding met de actualiteit van vandaag. Zoals bijvoorbeeld het stimuleren van hergebruik van spullen. Het gaat bijvoorbeeld over dat de maandag vroeger wasdag was. “Eerst deed mijn moederde de witte was en daarna in hetzelfde sop de bonte was. Met het sop werd vervolgens nog de stoep geschrobd. ‘s Avonds maakte mijn moeder van versleten kleding werkdoekjes en stofdoeken. We hadden ook vruchtbomen: pruimen, appels en peren. Daarvan ging niets verloren. Appeltjes werden bij de bakker op de oven gedroogd. En er werd van alles geweckt. In de herfst werden bramen geplukt om sap te maken. Je kunt het bijna niet meer geloven, mensen gingen bij ons blad bij elkaar harken om er hun kuilen mee af te dekken voor de winter. Zelfs dat werd benut.”

Ook het werk op de boerderij komt aan de orde. “Het dorsen van graan was ook altijd een hele belevenis. De hele buurt kwam helpen. We mochten als kinderen niet te dicht bij de dorsmachine komen. Ik zie nog voor me voor me hoe ik de pijpen, waar het kaf uit kwam vliegen, probeerde dicht te proppen. Dat werd door mijn vader niet bepaald op prijs gesteld en hij joeg me boos weg. Hoogtepunt voor ons was het koffiedrinken tijdens de pauzes. De verhalen van de mannen en vrouwen over wat er allemaal in de omgeving aan de hand was, vond ik heel boeiend”. Veel van dit soort verhalen over verschillende aspecten van het boerenleven kom je tegen als je vanaf 1 april bij de Hagedoorns Plaatse op bezoek komt. Ook kunt u het prachtige gebonden boek van Henri Slijkhuis over de geschiedenis van het Boerenleven op de Noordoost-Veluwe met daarin ook verhalen van boeren en boerinnen bestellen bij de Hagedoorns Plaatse (info@hagedoornsplaatse.nl) of kopen bij de plaatselijke boekhandel in Vaassen, Epe en Hattem.

Foto's: Astrid Regterschot

Veel lawaai op het museum Hagedoorns Plaatse, 1 maart 2023

Het is lawaaiig op de Hagedoorns Plaatse aan de Ledderweg in Zuuk. Er wordt geboord, gezaagd, gebikt en getimmerd. Wat is er toch aan de hand?
We vragen het Han Langereis. Han is de bouwcoördinator van het museum.

“We willen op de Hagedoorns Plaatse de overgang maken van verzamel- naar verhalenmuseum.
Dat betekent dat we onze hele collectie aan het bekijken zijn. Daarvoor is de hele boerderij leeg gehaald. Het blijkt, dat we ontzettend veel mooie dingen hebben, maar er zijn ook spullen, die in onze streek niet gebruikt zijn, zoals bijvoorbeeld een wagen die meer lijkt op een Amsterdamse groentekar. Onze verzameling wordt nu gesorteerd. Wat kunnen we tentoonstellen en wat is belangrijk om te bewaren. Dat hoort bij onze museumfunctie: verwerven, behouden en tentoonstellen. 

Het deel van de collectie, dat niet meer bij ons museum past of wat wij dubbel hebben, zal aangeboden worden aan andere musea. Het deel wat niet museaal is, maar wel waarde heeft, gaan we in augustus openbaar verkopen. Het leeghalen van de boerderij geeft ons tevens de gelegenheid alles weer eens grondig schoon te maken en zo nodig te repareren. Omdat we audiovisuele panelen willen installeren is het ook een mooie gelegenheid om de hele elektrische bekabeling in de boerderij te vervangen en in orde te maken.

De aanpassing van de bekabeling is ook nodig om een betere belichting op de tentoongestelde voorwerpen te krijgen. Uiteraard blijven we ook rondleidingen geven. Dat wordt door bezoekers zeer gewaardeerd.” Het wordt voor Han en alle andere vrijwilligers nog hard werken. Want 1 april gaat het museum weer open en moet alles klaar zijn.

Kindermiddagen: zaterdagmiddagen 20 juli, 10 augustus, 31 augustus & woensdagmiddagen 17 juli, 24 juli, 31 juli, 14 augustus en 21 augustus!

Kindermiddagen met verschillende thema's : Speuren naar Natuursporen, Bijen, Archeologie en verschillende knutselthema's.

Zaterdag van 13:00 uur tot 16:00 uur & woensdag start om 13:30 uur tot 15:30 uur.