Op 12 augustus 2023 van 10.00 tot 16.00 organiseert museumboerderij Hagedoorns Plaatse in samenwerking met boeren uit de omgeving van het museum de ‘Historische Boerenwerkdag’. De boeren laten zien hoe het dorsen van de verschillende soorten graan vroeger in zijn werk ging. Grote machines die gebruikt werden, zijn die dag in bedrijf. Daarnaast zijn er enthousiaste mensen die een oldtimer tractor hebben en deze laten zien aan het publiek. Er is een markt waar oude ambachten gedemonstreerd worden, denk aan spinnen, manden vlechten, scharen slijpen en dergelijke. Tevens worden er speciale kinderactiviteiten georganiseerd en is er aandacht voor de inwendige mens. Kraampjes met eten en drinken en er is een gezellig terras waar je even uit kunt blazen.
Programma
De hele dag: Houtzagen , touwdraaien, graanmalen, scharen slijpen, ambachten zoals spinnen, breien, bloemschikken, vlas bewerken en nog veel meer! En niet te vergeten een markt met biologische producten, vintage en eigengemaakte spullen.
10.00 Opening, laat je verrassen
10.15 Vlegeldorsen, Kopdorsen, Wannen
10.30 Kleine dorsmachine
11.00 Grote dorsmachine
11.15 Erfhuis, veiling van vintage spullen
11.30 Volksdansers eerste deel
12.00 Vlegeldorsen, Kopdorsen, Wannen
12.15 Kleine dorsmachine
12.30 Volksdansers tweede deel
13.00 Grote dorsmachine
13.30 Erfhuis, veiling van vintage spullen
14.00 Alpen Hoornblazers
14.15 Vlegeldorsen, Kopdorsen, Wannen
14.30 Kleine dorsmachine
15.00 Grote dorsmachine
Hieronder lees je over de deelnemers van deze dag. De informatie wordt steeds meer aangepast en uitgebreid. Maar lees al vast wat er op 12 augustus allemaal te zien en te beleven zal zijn:
Hoe het dorsen vroeger ging
Het Veluws museum Hagedoorns Plaatse bevindt zich in buurtschap Zuuk. Zuuk kent een groep actieve boeren, die aandacht voor de oude manier van werken wil bewaren voor het nageslacht. Vandaar dat deze boeren Ben Doorn, Bertus Drost, Jan Bibo, Johan van de Vosse, Tiemen Stegeman en Gerrit van der Snel het initiatief hebben genomen tot de organisatie van deze dag. Zij laten zien hoe het dorsen van graan vroeger in zijn werk ging. De machines zijn te zien en er zijn maar liefst 25 vrijwilligers aan het werk om deze manier van vroeger op een aantrekkelijke manier te demonstreren aan de bezoekers.
Foto expositie Boer Jan
Fotograaf Alex Witteveen volgt boer Jan een aantal jaar met zijn camera. Jan verlaat op jonge leeftijd de school om op de boerderij te werken omdat zijn vader is overleden. Zonder geld en met weinig middelen worden de eindjes aan elkaar geknoopt. De tijd zit Jan niet mee. Gekke koeien ziekte en mond en klauwzeer leggen de boerderij plat. Jan moet naast het werk op de boerderij elders werken om nog wat te verdienen. Het bestaan is zwaar. Jan is een echt mensen mens en hij heeft altijd tijd voor een praatje en een kopje koffie. Ziektes komen, Jan breekt zijn heup en komt in het verzorgingshuis terecht. Tijdens corona is Jan eenzaam overleden. Alex Witteveen wil de fotoserie over boer Jan aan het publiek tonen, want een echte ouderwetse boer, zoals Jan, vind je niet veel meer.
Spinnen, demonstratie van dit ambacht op de markt
Geen spinning, maar spinnen op een spinnenwiel, net als vroeger. Dit wordt gedemonstreerd op de markt van de Historische Boerenwerkdag. Wol is een duurzaam product maar in Nederland is een wollen schapenvacht bijna niets meer waard. Dit vinden de dames van de spinclub jammer. Zij willen dit oude ambacht in ere herstellen en laten zien aan de jongere generatie. Er wordt gespind met vlas en wol van (Merino) schapen, het Veluwse heideschaap, alpaca’s en mohair. Er worden andere technieken toegepast, zoals verven van wol, kaarden, vilten en spinnen met een spintol. De club spint elke 2e vrijdag in de maand in de Nettenfabriek. Als je belangstelling hebt en mee wilt doen, neem dan contact op met helga.tak@ziggo.nl
De Stedeker Dansers
De “Stedeker Daansers” is een folkloristische dansgroep uit Diepenheim. De dansgroep is in 1965 opgericht door een groep actieve plattelandsjongeren naar aanleiding van de 5-mei viering. Zij vormden een boerendansgroep met interesse voor “’t oale” (lees: het oude). De leden dansen in de originele zondagse Deepse dracht van rond 1900. Bij iedere dans behoort een verhaal waarom bepaalde handelingen bij de dansen horen. Tijdens het dansen wordt er ook veelal gezongen.
Alpenhoornblazers Klein Engeland
De Alpenhoornblazers Klein Engeland, genoemd naar het huis waar de leden oefenen, bestaan uit 6 enthousiaste mensen die zijn gevallen voor de warme, senore klank van de alpenhoorn. De alpenhoorn is van oudsher afkomstig uit de Alpen maar wordt inmiddels over de hele wereld bespeeld. In 2018 zijn zij gestart. Door corona heeft het Alpenhoorn blazen een jaar stil gelegen. In 2021 is het spelen weer opgepakt. Men blaast met een eenzelfde stemming van instrument en speelt doorgaans twee of drie stemmig. De groep bestaat uit 2 vrouwen en 4 mannen afkomstig uit Epe, Heerde, Wezep en Zwolle.
Schilderen
Dat eieren worden beschilderd als het Pasen is, weet iedereen meestal wel. Maar dat eieren beschilderen een ambacht en een kunst is, dat is niet algemeen bekend.
Ria Bonhof uit Zuuk bij Epe beoefent die kunst. Ze heeft veel op beurzen gestaan, maar na de Corona is de aandacht voor het beschilderen van eieren helemaal ingezakt. Ria beschildert meestal ganzeneieren of eieren van een klein soort struisvogel. Daarnaast schildert ze plankjes, meestal met vogels of andere dieren, die je kunt gebruiken om iets aan op te hangen.