Breien als ambacht

De Breiclub van Hagedoorns Plaatse

Rieneke Tibben is één van de deelnemers van de breiclub van het museum. Breien is een ambacht, het is vermoedelijk ooit ontstaan uit manieren om van draden lappen textiel te maken. De oudste voorbeelden van breiwerken stammen uit Egypte. De gevonden kledingstukken in Egypte zijn tussen de 11e en de 14e eeuw gemaakt. Er zitten zelfs katoenen sokken bij met kleurige patronen.

Zes jaar geleden richtte Rieneke de breiclub op die uit 7 vrouwen bestaat die twee keer in de maand op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 breit: van poncho’s tot kinderkleding, van dassen tot babymutsjes. Antje breit sokken op een zo nette manier dat het erop lijkt dat ze rechtstreeks uit een fabriek komen. Soms geloven mensen niet dat die sokken zelfgebreid zijn! Breien is een ambacht. Vertelt Rieneke. Vroeger las de man ’s avonds de krant voor aan zijn vrouw. Deze zat sokken te stoppen of te breien want ‘een vrouwenhand en een paardentand mogen nooit stil staan’.

Het is een gezellige club, de vrouwen kunnen bij elkaar hun verhaal kwijt en ze ondersteunen elkaar met raad en daad. De club verkoopt haar spullen via de museumwinkel. De opbrengst komt ten goede aan het museum. Zo wordt gezelligheid en functionaliteit gecombineerd!
Tot slot vertelt Rieneke: In woonzorgcentrum de Boskamp is ook een vitrine ingericht met door ons gebreide spullen met daarbij folders van het museum, met als hoop dat bezoekers en bewoners ook het museum bezoeken.